Чанта – необходимост или аксесоар.

Мъжката и дамската чанта отдавна не са само аксесоар, а истинска необходимост в забързаното ежедневие на всеки човек.

Чантата събира всичките ни принадлежности,  които неизбежно са ни нужни през деня. Например: портфейл, телефон, ключове, очила и много други различни спрямо потребностите на всеки индивидуални вещи.

Дамите и мъжете не избират само по външен дизайн своята чанта, но държат и на материалите от които е изработена.

Естествената кожа е абсолютен лидер за качество и стил!

Кожената чанта е много трудно да се избере по снимка, защото  допирът до кожено изделие ще ви даде приятно усещане за мекота, комфорт, издръжливост и не на последно място стил. Стил към  Вашата перфектна визия е разбира се красива и качествена кожена чанта.

Портфейлът – Царят на аксесоарите!

В  ежедневието  на всеки човек присъства  такъв аксесоар, без който не могат както дамите, така и мъжете.

Царят на аксесоарите е портфейлът!  Изборът пред който се изправя всеки клиент е материята: естествена кожа, плат или изкуствена кожа; богатата палитра от цветове и модели.

Ако сте ценители на естествената кожа, то изборът е ясен! Коженият  портфейл е еднакво предпочитан  аксесоар от двата пола. Мъжете често носят портфейлите си в джобовете на дрехите. Дамите предпочитат този аксесоар да бъде прилежно прибран в чантите им.

На българския пазар има голямо предлагане и всеки потребител може да успее да намери ”своят портфейл”. Изборът на портфейл, понякога може да се превърне в огромно предизвикателство, защото ако Ви впечатли  цветът на портфейла, то неговото разпределение може изобщо да не отговаря на всичките Ви изисквания, както е възможен и обратния вариант.

НО!… Не всичко, което е модно е и удобно! Не е необходимо винаги да следвате всяко ”модно течение”, защото така рискувате да попаднете в ”капан”. Компромисното решение, избирайки някое модерното изделие може да доведе до допълнителен финансов разход, а именно…покупка на нов портфейл. Изборът на портфейл може да е различен, но едно нещо е важно за всеки клиент: изделието да бъде качествено изработено!

Ние, от марка Пантера високо ценим това Ваше изискване и се стремим да Ви предложим разнообразие на кожени портфейли, съчетано с качество и стил!

Естествена кожа – типове кожа.

Естествената кожа може да се раздели на няколко важни типа. Тези типове  често се използват в производството на Вашите любими кожени изделия.

”Пълнозърнеста” – специфичното за този тип естествена коже е, че лицевата част не е ”шлайфана” или   ”полирана”, което от своя страна означава, че не са премахнати несъвършенствата. Този тип кожаизключително красиво остарява, защото патинира във времето и променя своя първоначален цвят. Най-често тази кожа я наричат още :  ”full-grain” и покритието й е анилинова или полуанилинова обработка.

На второ място след пълнозърнестата естествена кожа, може да класираме  ” top grain”, често използван тип  в производството на кожени изделия. Повърхността нежно се шлифова, отделя се един слой, за да даде необходимата тънкост и гъвкавост. Специфичното е, че за финиш се добавя запечатващо покритие.

Следващ тип кожа е с коригирано лице по изкуствен начин. Следователно всички несъвършенства са отстранени и релефът има съвършен външен вид.

Има и още един тип кожа, който се използва при определени кожени изделия – ”split leather” или цепена кожа. Този тип се получава когато вътрешната – влакнеста част от естествената кожа е отделена от горната част и така се образува един щампиран горен слой, подходящ за създаване на велур.

Всички майстори – кожари грижливо обмислят представяйки си своето бъдещо ”произведение” какъв тип обработка естествена кожа да използват, за да може клиентът да получи едно красиво изделие, носещо духът на своята автентичност!

Естествена кожа – екстракти.

Все повече при обработвателните процеси на естествената кожа се използват екстракти – синтетични вещества. Синтетичните вещества активно участват при процеса дъбене. Екстрактите или наричани по друг начин – синтани, се получават от каменовъгления катран, рафиниран петрол и др. Те се разделят на две важни групи: заместителни и спомагателни. Свойствата на тези две групи дават важна характеристика на кожите, като например всички кожи при които изборът е заместителни екстракти са здрави, меки и плътни. Спомагателните синтани се свързват изключително слабо с кожите, често се прилагат в началната фаза на дъбенето, с цел да ускорят проникването на танидите в кожата и да разтворят утайките на растителните дъбители.

Естествената кожа често има комбинирано дъбене, като : растително-хромово, хром-растително, алуминиево-хромово, формалиново-хромово и др. С хромови соли се дъбят предимно телешки и ярешки кожи, фодри, агнешки кожи за ръкавици, говежди и биволски кожи.

Какви са важните фактори за хромовото дъбене.

При един и същ вид естествена кожа често съществуват различия, след като са преминали хромова обработка. Един важен процес стои в основата на видимите различия в свойствата на готовите кожи за колани, чанти, ръкавици и други кожени изделия.

Разликата е в плътността, финеса на лицевия слой, разтегливостта, здравината и издръжливостта. Важният фактор за хромово дъбене е спазването на течностния коефициент, защото ако се сложи  по-малък течностен коефициент това ще доведе до по-висока концентрация на хромовите соли и от своя страна,  разтвора ще  навлезе много бързо във вътрешността на естествената кожа.

От химична гледна точка хромовите разтвори по своята същност имат доста сложен състав, зависещ от доста фактори. Между най-важните от тях е именно основността на хромовия разтвор, зависещ от количеството сода, употребена при основаването на хромовата сол. В някои случаи се налага използването на натриев бикарбонат вместо калцирана сода. Натривият бикарбонат, поради своята по-малка алкалност действа по-меко върху естествената кожа.

Ценовата разлика при обработка на големи количества кожа е причина по-използваната суровина да бъде содата. При дъбене на тежки кожи се практикува понякога хромовият разтвор да се раздели на две части. Едната част е с ниска основност, а другата с висока, като се цели по този начин ефектът да е по-равномерна основност на  цялата дебелина на кожата.

Ето как започват нещата…

Първите процеси в обработката на естествената кожа са изключително важни и те са : обезваряване, смраждане и пиклиране.

ОБЕЗВАРЯВАНЕ :

В процеса  трябва да се спазят пропорциите при солта и киселината. Важно е, защото ако се сложи повече киселина ще се получи едно неприятно набъбване на кожата. Следователно  това тотално ще направи всички останали процеси в обработката да дадат едно неприемливо качество в крайния резултат на продукта.

СМРАЖДАНЕ:

Ако смраждането не е достатъчно, то ефекта ще бъде изразен в доста твърд , чуплив или тенекиен вид на естествената кожа. Грешките при този процес са изразени в недостатъчно или прекалено смраждане на кожата. Така например при изработка на кожени ръкавици е много важно кожата да бъде еластична, за да изпитваме комфорт при движение на пръстите и всеки правилно извършен процес ще определи този резултат.

ПИКЛИРАНЕ :

Условията за тази дейност са съчетани в правилното съотношение между киселината, солта и количеството вода. Ако при пиклиране се допуснат грешки то кожата ще има следните ясно изразени недостатъци: лигавост, набъбвания и бръчки и гънки по кожата.

Всички тези процеси се извършват от изключителни специалисти и обработката на естествената кожа протича с минимализирани грешки в обработката на суровината. В следствие на правилна обработка всички кожари по света имат възможност да избират различни видове кожи за своите проекти и да ги превръщат в качествени изделия, носещи освен труда но и частица от емоцията на всеки кожар седнал да прави поредното си произведение!