Ето как започват нещата…

Първите процеси в обработката на естествената кожа са изключително важни и те са : обезваряване, смраждане и пиклиране.

ОБЕЗВАРЯВАНЕ :

В процеса  трябва да се спазят пропорциите при солта и киселината. Важно е, защото ако се сложи повече киселина ще се получи едно неприятно набъбване на кожата. Следователно  това тотално ще направи всички останали процеси в обработката да дадат едно неприемливо качество в крайния резултат на продукта.

СМРАЖДАНЕ:

Ако смраждането не е достатъчно, то ефекта ще бъде изразен в доста твърд , чуплив или тенекиен вид на естествената кожа. Грешките при този процес са изразени в недостатъчно или прекалено смраждане на кожата. Така например при изработка на кожени ръкавици е много важно кожата да бъде еластична, за да изпитваме комфорт при движение на пръстите и всеки правилно извършен процес ще определи този резултат.

ПИКЛИРАНЕ :

Условията за тази дейност са съчетани в правилното съотношение между киселината, солта и количеството вода. Ако при пиклиране се допуснат грешки то кожата ще има следните ясно изразени недостатъци: лигавост, набъбвания и бръчки и гънки по кожата.

Всички тези процеси се извършват от изключителни специалисти и обработката на естествената кожа протича с минимализирани грешки в обработката на суровината. В следствие на правилна обработка всички кожари по света имат възможност да избират различни видове кожи за своите проекти и да ги превръщат в качествени изделия, носещи освен труда но и частица от емоцията на всеки кожар седнал да прави поредното си произведение!